By | April 2, 2022

Ако ще купувате маратонки за първи път, трябва да вземете предвид много важни фактори. Тъй като всеки крак е различен, има смисъл да вземете предвид някои важни елементи като размер, прилягане, ниво на комфорт и форма на обувката, преди да направите покупка. Нека разгледаме някои от основните фактори, когато търсите добър чифт маратонки.

1. Прилягане

Важно е да се уверите, че обувката е най-подходяща. Затова трябва да ги обуете с чорапи, които обикновено носите. Освен това трябва да ходите или да бягате за няколко минути, за да усетите колко са удобни.

В идеалния случай обувката трябва да предлага сигурно прилягане около петата ви. Изобщо не трябва да има приплъзване. С други думи, обувките трябва да имат достатъчно място, за да могат пръстите ви да се мърдат. Може да се наложи да вземете един размер по-голям от обикновения ви чифт.

Също така, маратонките, предназначени за спорт, трябва да имат около половин инч пространство от върха до палеца на крака.

2, Форма на маратонките

Според експерти формата на крака и формата на обувката трябва да са сходни, за да пасват най-добре. Известно е като картографиране на краката. Това е единственият начин да сте сигурни, че маратонките ще ви паснат най-добре.

3. Помислете за усещането

Ако маратонките са без омекотяване, няма да можете да се чувствате комфортно. В идеалния случай арката трябва да е поддържаща. Не трябва да причинява никакви пречки. Не трябва да се борите с маратонките, за да се чувствате комфортно.

Преди да решите да закупите чифт, трябва да вземете предвид тези характеристики. Вашата биомеханика и анатомия може да ви направят податливи на нараняване. Ето защо е важно да инвестирате в най-добрите обувки.

4. Разходете се

Лесен начин да разберете дали маратонките са най-подходящи за вас е да отбележите как ви карат да се чувствате, след като сте ги носили за няколко минути. Ако не пасват добре, могат да причинят на краката ви да развият горещи точки или мехури. По същия начин не е нужно да усещате болка в коленете си, докато ги носите.

5. Помислете за Политиката за връщане

Според експертите трябва да вземете предвид и фактора гъвкавост. С други думи, всеки чифт маратонки идва с политика за връщане. Политиката за връщане е още по-важна, ако ще направите поръчката си в интернет. Това е още по-важно, ако ще направите тази покупка за първи път и нямате предишен опит.

6. Помислете за живота на обувката

Важно е чифтът маратонки да издържи изпитанието на времето. Тъй като маратонките са скъпи, трябва да сте сигурни, че чифтът ще бъде добър за няколко години. Отделно от това, ако маратонките се износят, ще сте по-податливи на наранявания. Така че, трябва да вземете предвид възрастта на обувките, преди да направите поръчката си.

Накратко, предлагаме ви да вземете предвид тези указания, преди да купите желания чифт маратонки.