By | April 18, 2022

Уличното облекло е свободен термин, който описва модно движение, възникнало отдолу нагоре, за разлика от модата отдолу надолу, при която корпорациите специално проучват и инвестират в линия дрехи. Уморени от маркетинговия излишък на гиганти в облеклото като Gap, Abercrombie и Fitch и Old Navy; младежката култура носи нова мода „направи си сам”, която включва шапката, тениската и маратонките в винтидж стил в нова марка облекло. Тази „нова марка“ не трябва да се бърка с модата на хип-хоп културата, защото въпреки че използват широки дрехи и шапки, те обикновено стоят далеч от демонстрации на величие, бижута и поведението, което идва с тях. По-подобно сравнение би било от полза, когато се сравнява уличното облекло с облеклото за скейтъри, където марки като Vans, Dickies и Emerica доминират на сцената.

Популярни артикули, възникнали от стила на уличното облекло, са тениските с щампи, които съдържат абстрактни или много експресионистични изображения върху всяка част от тениската. Те обикновено са асиметрични, което прави рязък контраст с по-опитомните тениски, които се произвеждат масово от гиганти в облеклото като Tommy Hilfiger. Друго допълнение към популярните тениски, проектирани от културата на уличното облекло, са умните интерпретации и смесване на стари и емблематични фигури. Популярни герои включват Роки, от Роки и Бълвинкъл, Мерилин Монро и бумбокса. Текстът и фразите също доминират в сцената. Фразите обикновено се смесват с изображения или други дизайни. Колкото по-остроумен и застен е коментарът, толкова по-популярна и трайна става тениската.

Цветовата палитра за културата на уличното облекло варира, но някои от най-често комбинираните цветове са черно, лилаво, червено и кафяво. Смелите цветове са за предпочитане пред спокойните и фини цветове. Може да се тълкува, че именно чрез цветовете и цветовите комбинации уличното облекло привлича внимание и оставя своя отпечатък на модната територия.

Маратонката и плътната шапка са запазена марка аксесоари за улично облекло за културата на уличното облекло. Сред най-популярните маратонки са Nike, Adidas и Vans. Колкото по-ексцентрична е цветовата комбинация на тези маратонки, толкова по-добре се предпочитат. Популярните цветове включват неоново зелено, ярко червено, жълто, оранжево и небесно синьо. Тези цветове се използват взаимозаменяемо с основните черно и бяло. Шапките за улично облекло са заимствани от шапките за скейтъри и са съставени от бледи цветове като бежово, кафяво сиво.