By | April 2, 2022

Сноубордът е доста популярен спорт, който се прави главно за отдих, но се прави и професионално. Смята се, че около 3,4 милиона души в сноуборда в Съединените щати. Има три основни стила на сноуборд:

Безплатно каране на сноуборд

Това е най-добрият стил, с който да започнете, ако сте начинаещ в сноуборда. По принцип това включва стоене на дъската и каране надолу по планината или хълма. Използваните тук сноубордове са по-дълги и по-тесни.

Алпийски сноуборд

Това е сноуборд, направен с фокус върху чисти, извити завои.

Сноуборд свободен стил

Това е най-популярният стил на сноуборд, при който сноубордистът изпълнява скокове, завъртания и други акробатики. Използва се главно в състезателния сноуборд.

Как да се обличаме за сноуборд

Жизненоважно е да се облечете подходящо, преди да започнете да карате сноуборд, тъй като това помага да се избегнат наранявания. Топлите дрехи са от съществено значение, за да се предпазите от студеното време. Уверете се, че имате снежно палто, снежни панталони и термопластове. Облеклото трябва да е изолирано, леко и водоустойчиво. Снежното палто трябва да е достатъчно дълго, за да покрива кръста ви, а снежните панталони трябва да прилягат свободно, така че да можете лесно да движите краката си. Необходими са и ръкавици за сняг. Някои сноубордисти може да предпочитат ръкавици вместо ръкавици, но каквото и да предпочитате, той трябва да има изолирани хастари, за да абсорбира влагата и изпотяването и да е водоустойчив. Предпазители за китките могат да се носят особено от начинаещи под ръкавиците, така че в случай на падане да са защитени от нараняване. Очилата за сняг са от съществено значение за защита на очите от пряка слънчева светлина, ултравиолетова радиация, вятър и прахови частици. Също така е задължително да носите защитна каска, независимо дали сте начинаещ или експерт, за да предпазите главата си. Повечето каски за сноуборд имат вградена изолация, която поддържа главата ви топла. Уверете се, че шлемът ви пасва правилно.

Оборудване за сноуборд свободен стил

Същинското оборудване за сноуборд се състои от ботуши, връзки и сноуборд. Има специално разработени ботуши за сноуборд с или за закрепване, или с ремък, използвани за закрепване на ботушите към сноуборда. Човек трябва да се увери, че носи ботушите правилно. Ботушите могат да бъдат твърди или меки.

За този стил се предпочитат меките ботуши, тъй като осигуряват на ездача комфорт, голяма опора и повече гъвкавост на глезена. Сноубордовете за свободен стил са по-къси, по-широки, гъвкави и по-стабилни, което позволява на сноубордиста да скача, да се върти или да опита всеки друг трик, който пожелае.

Как да подходим и практикуваме свободен стил сноуборд

Преди да можете да сноубордите със свободния стил, важно е да се тренирате психически и физически. Преди да можете да изпробвате трик, визуализирайте го. Когато тренирате, тренирайте с предвид определен трик. Физическото обучение ще гарантира, че сте в добра форма, че мускулите ви са гъвкави. Бихте могли да ходите на фитнес, да бягате пеша, да карате колело, да правите клекове, лицеви опори или да разтягате цялото си тяло, за да изградите силата на тялото си и да го направите по-гъвкаво, за да изпълнявате триковете си.

Най-важното – вярвайте в себе си!