By | April 2, 2022

Сноубордът е популярен зимен спорт, който е част от Зимните олимпийски игри от 1998 г. Всяка година много хора се опитват да карат сноуборд, но не всички са успешни. В крайна сметка не е толкова лесно за всеки да кара дъска, завързана за краката си, докато слиза от планина, покрита със сняг!

Техники за каране на сноуборд

Свободен стил
Най-популярният стил на сноуборд е свободният стил, поради своята тръпка. В този стил сноубордистът изпълнява трикове, използвайки различни естествени и създадени от човека предмети, като релси, скали и дори дървета. В свободния стил сноубордиста обикновено носи меки ботуши, специално проектирани за този стил на качване.

Безплатно возене
Безплатната езда също е доста популярна сред сноубордистите, тъй като съчетава различни елементи и дисциплини. В този стил сноубордистът преминава през всякакви естествени терени, които са на разположение. Този стил на сноуборд може да включва дървета, склонове, пудра и всичко друго, което една планина може да предложи. Този стил на сноуборд изисква по-твърди ботуши и връзки.

Състезания
Съществуват няколко вида състезателни състезания за опитните сноубордисти, които обичат скоростта. В този стил състезателите се състезават през различни състезателни писти, или срещу други сноубордисти, или срещу часовника. Зимните олимпийски игри са чудесно място да видите състезания по сноуборд.

Оборудване за сноуборд

Сноуборд
Това очевидно е най-важната част от екипировката в този спорт. Има различни марки и модели сноубордове, като всеки е проектиран за типа сноуборд и терена, на който се използва. Има и различни сноубордове за жени и мъже.

Якета и панталони
Връхното облекло за сноубордисти може да се състои от отделно яке и панталон или снежен костюм от една част или яке върху сноуборд. Каквото и да изберете, трябва да ви е топло, сухо и да ви е удобно.

Ръкавици
Ръкавиците за сноуборд са направени, за да поддържат ръцете на борда топли и сухи. Те са твърди, специално създадени да издържат на наказанието на околната среда.

Очила
Сноубордистите също трябва да носят добри очила за този спорт. Те предпазват очите на ездача и част от лицето му от леда, снега и вятъра.

Каски
Каските са от решаващо значение за бордюрите, за да предпазят главите си от нараняване. Независимо дали летите надолу от планината на дъска, или правите трикове на препятствия, нараняванията на главата са често срещани и могат да бъдат фатални.

Подложки и каишки
Между връзките се поставят подложки, за да захващат по-добре ботушите на борда. Те се използват за осигуряване на по-добър контрол при трикове с един крак.
Каишките за сноуборд се използват за закрепване на дъската към ездача, така че дъската да не се измъкне.

Ботуши и връзки
Ботушите поддържат краката на ездача топли и сухи и, в комбинация с връзките, помагат на ездача да контролира дъската. Видовете ботуши варират в зависимост от стила на сноуборд.

Сега имате представа какво е сноуборд, какви стилове на сноуборд можете да избирате и какво ви трябва, за да започнете. Забавлявай се!