By | April 2, 2022

Когато четете списание, купувате продукт в супермаркета, гледате билборд, гледате телевизия или обикаляте уебсайт, има вероятност да гледате работата на графичен дизайнер. Днешните графични дизайнери използват традиционни инструменти, включително моливи и хартия, но също така използват най-новия и най-усъвършенстван софтуер за компютърен дизайн. Приложенията за компютърен дизайн включват Adobe Illustrator, PRIMO pdf, софтуер за 3-D моделиране AutoCAD и софтуер Adobe Flash за уеб базирани флаш дизайни. За да научите как ефективно да използвате тези инструменти, ще ви трябва правилното обучение.

Пример: Проектирате реклама за маратонки

Работата на графичния дизайнер е да създаде съобщение, използвайки цвят, форма, линия и текстура. Съобщението може да бъде структурирано, за да подобри продажбата на продукт, или може да бъде отразено в самия продукт, за да създаде визуална привлекателност и брандиране.

Например, помислете за производител на спортни стоки, който представя нова линия класически баскетболни маратонки. Ако се продават ефективно, те ще се продават добре на млади възрастни мъже, независимо дали купувачите всъщност играят баскетбол или не.

Маркетинговият директор на рекламната агенция, отговорна за представянето на новата маратонка, идва при вас, графичният дизайнер. Маркетинговият директор ви моли да създадете интернет реклама за маратонката. Трябва да изглежда вълнуващо, динамично и свежо. Рекламата може да включва одобрение от професионален баскетболист.

Ще проектирате ли вашата реклама, използвайки тема за красиви жълти маргаритки в лятна градина? Вероятно не. Маргаритки са прекрасни, но няма да продават баскетболни маратонки. Бихте ли използвали сладко кученце? Отново не. Всички харесват кученца, но не бихте използвали такова в рекламната си кампания за маратонки.

Използвайки програма като CorelDRAW Graphics Suite, можете да създадете дизайн, показващ група градски деца, които играят баскетбол на асфалтов паркинг. Може би е през нощта и единствената светлина е от горно улично осветление. Може би вашето оформление използва цветове като черно, лилаво и сребристо. Надписите в текста са наклонени и динамични. От рекламата можете да разберете, че децата, които носят обувките, са запалени по баскетбола.

Дори преди да започнете, вече сте направили някои избори, които графичният дизайнер прави. Независимо дали проектирате реклама за маратонки, кутията, в която идват маратонките, или дори логото отстрани на всяка маратонка, изборът, който правите, помага да разкажете на потребителя за продукта.

Как е перспективата за работа?

Подобно на много специализирани кариери, перспективите ви за работа може да зависят от нивото ви на обучение. Повечето позиции за графичен дизайн на начално ниво изискват сътрудник или бакалавърска степен. Ще трябва да получите обучение от акредитиран колеж или училище за кариера. Но намирането на добро училище не трябва да е трудно; Националната асоциация на училищата по изкуство и дизайн акредитира около 250 висши училища с програми по изкуство и дизайн.

След като получите необходимата степен, какви са перспективите? Според Бюрото по трудова статистика на Министерството на труда на САЩ, близо 40 000 нови работни места ще бъдат добавени в тази област през текущото десетилетие от 2008 до 2018 г. Средните заплати бяха $42 400 през май 2008 г., но годишните приходи могат да надхвърлят $100 000 за тези, които имат дял от собственост в успешна фирма.

Перспективите ще бъдат по-добри за графичните дизайнери с опит в дизайна на уебсайтове и анимацията. Трябва да се увеличи търсенето на интерактивни медийни продукти, включително мобилни телефони, видео игри, лични цифрови асистенти и други технологии. Владеенето на компютри и програми за компютърен дизайн ще бъде предимство.

Състезателно поле ли е? Да! Но наградите са страхотни. Представете си, че създавате графично изкуство, което може да бъде видяно от милиони хора и дори да повлияе на популярната култура. С правилното обучение, въображение и упорита работа, възнаграждаващата кариера в графичния дизайн може да бъде ваша.

Приготвяме се да започнем

Ако харесвате визуалния дизайн и искате да получите професионално обучение, ще трябва да намерите акредитиран колеж или училище за кариера, близо до вас или онлайн, което предлага програми за графичен дизайн. Но как да намерите училище? Най-добрият начин да започнете е да отидете онлайн до реномирана директория на колеж. Можете да въведете думите за търсене, които отговарят на вашата ситуация, като “графичен дизайн”, “асоциирана степен” и вашия роден град или пощенски код. Ще видите разнообразие от възможности за избор. Разгледайте ги и сравнете програми, възможности за финансова помощ, кариерни услуги и графици. След това с едно щракване можете да получите безплатна информация от училищата, които сте избрали. Направете своя избор и кандидатствайте. За по-малко време, отколкото си мислите, бихте могли да сте на път към нова възнаграждаваща кариера в графичния дизайн.