By | April 11, 2022

Джаз обувките са тип обувки, които се носят, докато танцувате джаз. Ако се чудите защо е необходим отделен тип обувки за танци, отговорът е прост. За всякакъв вид дейност имате нужда от екипировка, която ви позволява да правите това действие по-добре. Например, за плуване ви трябват бански костюми, които ви позволяват да плувате по-добре от обичайното облекло (подценяване, но разбирате идеята). По същия начин са необходими обувки за танци, за да могат краката ви да се представят по-добре, докато танцувате. Нормалните улични обувки не осигуряват гъвкавостта или комфорта, които предлагат танцовите обувки. А сред обувките за танци джаз обувките може би са най-добрите по отношение на гъвкавостта и комфорта.

Джаз обувките, разбира се, не са единственият тип, който се предлага. Разполагате с балетни чехли, пуант, чепки и маратонки за танци. Балетните обувки (чехли и пуант) и чепчетата са специално изработени за тези танцови форми. Балетът, особено пуантите, улесняват балетните танцьори да ходят на пуант, който се издига на пръстите им. Те също така са много леки, което прави изпълнението на много от сложните балетни стъпки по-лесно. Обувките за степ имат специални пластини, прикрепени към тях, които добавят към звуците, произвеждани по време на степ танца (танцът е колкото звуци, толкова и движения). Обувките са винаги на висок ток.

Танцовите маратонки се използват за модерни танци и имат много твърди горни части, което ги прави подходящи за много модерни танцови стилове, като улични танци. Обикновено имат разделени подметки. Джаз обувките, обикновено изработени от еластична кожа или от платно (и следователно имат по-плътна горна част), осигуряват повече комфорт и гъвкавост в сравнение с танцовите маратонки и се използват най-вече при танцуване на джаз, хип-хоп и други модерни танцови форми, които изискват приличен гъвкавост, скорост и поддръжка. Освен това тези обувки са хлъзгави, което ви помага да се плъзгате лесно по дансинга.

Джаз обувките имат кожени подметки, които могат да бъдат цели или разделени (някои използват гума). Обувките с разделена подметка осигуряват по-голяма гъвкавост. Традиционните обувки от този тип идват с връзки, но в наши дни вие също получавате разнообразие. Те са или тен, или черни, понякога украсени с дизайн за целите на танца. Има много различни видове обувки за джаз танци. Имате джаз ботуши, джаз сандали, джаз маратонки и т.н. Някои от тях се предлагат с велурени лепенки, които осигуряват допълнителна гъвкавост. Други идват с неопренова вложка, която помага на свода. Други обаче идват с аерирани арки, които осигуряват по-добро дишане. Като цяло, джаз обувките предлагат доста голямо разнообразие.