By | April 26, 2022

Модерните обувки се изработват от много евтини и екзотични материали, които трябва да се почистват по специфичен начин. Ако не се използват правилните методи за почистване, експлоатационният живот на обувките може лесно да се съкрати. Поради тази причина, нека да разгледаме най-добрите варианти за почистване на различните материали:

Кожа

Кожата е материал, който може да се възползва от редовно почистване. След всяко носене е полезно да избършете обувките, за да премахнете най-забележимите замърсявания и остатъци. След като мръсотията се отстрани, те могат да се почистят с разтвор от сол и вода. Това е чудесен начин да съживите външния вид на обувките, но е важно да избягвате прекалено намокряне на кожата.

Платно

Платнените маратонки могат лесно да се замърсят и да поемат кал, когато се използват. Най-добрият начин да почистите тези обувки е да изчакате, докато изсъхнат напълно. Страхотно почистващо решение е сода за хляб, препарат за пране и лека четка за търкане. Ако маратонките се чувстват малко мокри след почистване, те могат да бъдат напълнени с бяла хартия без мастило, за да се съкрати времето за сушене.

Каучук

Каучукът вероятно е един от най-лесните за почистване материали. Това е много издръжлив и издръжлив за почистване материал, така че е сравнително лесно да върнете оригиналния вид, дори ако са изключително замърсени. Въпреки това, има определени ситуации, които се нуждаят от допълнителна грижа при почистване. Например, ако се покрият с боя, все още е възможно да се почистят, но е необходимо да се използва мек почистващ препарат, който е предназначен за този материал.

Мрежа

Мрежата е друг материал, който е относително лесен за поддръжка. Въпреки това, мрежата вероятно ще бъде комбинирана с други материали, което ще затрудни почистването. По принцип помага първо да се почистят другите материали и след това да се концентрира върху мрежата. Най-лесният начин за почистване на мрежата е просто да създадете смес от сапунена вода и да нанесете с нежна кърпа.

Велур

Велурът е материал, който трудно се поддържа като нов външен вид, защото скоро ще започне да събира следи от ожулвания. Трябва да се използва специализирана четка и да се почистват обувките само когато са напълно сухи. Специалната гумичка за велур е чудесно средство за третиране на най-трудните и упорити белези. Също така, този тип обувки трябва да получават редовно нанасяне на защитен спрей, за да се сведат до минимум проблемите, когато се носят.