By | April 2, 2022

Ако сте израснали през осемдесетте, вероятно си спомняте, че сте имали чифт обувки Kangaroos. Имах розов чифт и тогава те включваха малко велкро торбичка отстрани на всяка обувка, където можете да съхранявате тайното си съкровище. Днес торбичката остава, но е заменена с цип вместо велкро. Nike казва: „Просто го направи“, но Kenguroos иска да знае „Какво има в джоба ти?“

Марката “Кенгуру” започва през 1979 г., когато запален бегач на име Боб Гам решава, че има нужда от място, където да съхранява ключа от къщата си и малка сума пари, докато излиза за ежедневното си бягане. Тук няма бляскава или страхотна история. Тези прости и забавни обувки може да са израснали от малки начала, но популярността им продължава 30 години. През 1908 г. обувките Kangaroos започват да набират популярност, тъй като професионални спортисти като Уолтър Пейтън, Клайд Дрекслер и Ози Смит започват да подкрепят обувките. С увеличаването на продажбите Гам успя да реинвестира част от парите, за да направи маратонките си още по-добри. Той дори си партнира с НАСА, за да разработи технология за обувки, известна като Dynacoil, патентована енергийна система, която включва подобрение в окачването и възглавницата, разположени в подметката на обувката. Много други компании за обувки са започнали да използват тази технология в собствените си линии за обувки.

За няколко години в края на 1908 г. кенгурата изчезнаха от пазара, след като популярността им намаля, но се появи отново в края на 90-те. През това време обувките станаха много популярни в други страни, особено тези в Европа. Дори по време на тези трудни времена Гам остана отдаден да направи Kangaroo синоним на сериозни спортни обувки и работи по разработването на обувките си в тестово съоръжение, разположено в Университета на Илинойс. През това време той успя да усъвършенства обувките си за използване в много различни спортове, включително баскетбол, тенис, писта и американски футбол.

Сега обувките Kangaroos са по-известни с ролята си в модата и лайфстайл обувките, а не със сериозните спортове. Днес те се продават в над шестдесет страни по света. Вероятно ще намерите обувки Kangaroos във всички видове стилове, форми и цветове. Повечето все още имат джобове, а други имат по-голяма странична торбичка, която се издига до глезена, която може да побере малък портфейл.