By | April 2, 2022

Nike е марка, синоним на обувки. Това е общоприето име, което е натрупало милиарди приходи от скромното си начало. Това е любимата на всички компания за обувки. Nike е основана през 1962 г. от Бил Бауърман и Фил Найт в багажника на колата на Найт и първоначално е започнала като Blue Ribbon Sports. Nike произлиза от два източника: стремежът на Бил Бауърман към по-леки, по-издръжливи състезателни обувки за неговите бегачи от университета в Орегон и търсенето на Найт за начин да изкарва прехраната си, без да се налага да се отказва от любовта си към атлетиката. Името „Найки“ е създадено през 1972 г. на името на крилата гръцка богиня на победата.

Вместо крило, Nike включи “Swoosh”. “Swoosh” е добре познат по целия свят, проектиран от Каролин Дейвидсън през 1971 г., САМО за $35,00. По това време Каролайн Дейвидсън беше студентка в Портландския държавен университет, специалност реклама. Срещайки Фил Найт, докато той преподава счетоводни часове, тя започва да работи на свободна практика за неговата компания. Тя проектира Swoosh и получи 35 долара. Заедно с Swoosh, Nike е известен и със своя фирмен слоган – Just Do It, който прави Nike открояваща се като никоя друга компания.

Бауърман беше треньор на пистовия отбор на Университета в Орегон, където Фил Найт се движеше през 1959 г. Желанието на Бауърман за по-качествени маратонки явно повлия на Найт в търсенето на маркетингова стратегия. Подтикнат от това горещо желание, раждането на една от най-влиятелните и силни марки в света започна да се оформя. Отне известно време, докато името „Nike“ потъне в умовете и сърцата на феновете на обувките и спортните ентусиасти, както и да утвърди страхотното име, което имат днес.

Nike се формира, докато Найт получава магистърска степен по бизнес администрация в Станфорд в началото на 60-те с Франк Шаленбъргър. Семестриалният проект беше да създадете собствен малък бизнес и да създадете маркетингов план с него. Обединявайки вниманието на Бауърман към качествените маратонки за бягане и знанието и осъзнаването, че висококачествени/евтини продукти могат да се произвеждат в Япония и да се доставят в САЩ за разпространение, Найт най-накрая намери своята пазарна ниша. Въпреки това Шаленбергер смяташе идеята за интересна, но смяташе, че не е нищо повече от маркетинговите идеи на Найт за проекта, нещо, което няма да се превърне в бизнес джакпот.

В края на 70-те години Blue Ribbon Sports официално стана Nike и продажбите нараснаха от $10 милиона до $270 милиона, и всичко това от задната част на автомобил. Много хора се оплакваха как в началото на 80-те години на миналия век в САЩ не се произвеждаха Nike. Терминът „Sweatshop“ се появи по това време, когато хората бяха луди от начина, по който обувките на Nike се произвеждаха във Виетнам, Китай и Индонезия, където хората получаваха ниски заплати и бяха подложени на много лоши условия на труд. Това беше основен проблем за връзките с обществеността, който доведе до бойкота на продуктите на Nike по целия свят, особено в САЩ. Въпреки това, това не попречи на хората да купуват продукти на Nike и Nike продължи да расте.

Повратният момент за компанията Nike настъпва през 1985 г., когато най-великият баскетболист в света Майкъл Джордан влезе в игра сред големите на Nike. С Майкъл Джордан Nike изкачи нови висоти с все по-популярните обувки “Air Jordan”, заедно с облеклото. Това направи Nike известна като марка „Фитнес и спортна революция“ и беше обявена от „Рекламна епоха“ за маркетолог на годината от 1996 г., позовавайки се на „вездесъщият сууш… беше по-признат и желан от потребителите от всяка друга спортна марка – безспорно всяка марка” Nike е начело на класациите благодарение на Майкъл Джордан, но може никога да не признае това. Благодарение на новия открити успех чрез сътрудничество с Джордан, това доведе до нови колаборации с известни спортисти като Бо Джаксън, Андре Агаси, Чарлз Баркли, Деион Сандърс, Кен Грифи, Скоти Пипен, Пени Хардуей, Джейсън Кид, Бари Сандърс и много Повече ▼.