By | April 2, 2022

Когато мислите за обувки за танци, маратонките може да не са първото нещо, което ви идва на ум. Танцовите маратонки са важни за малки деца и възрастни, които тепърва започват с определен стил на танци. Допълнителната опора и плътното прилягане помагат за предотвратяване на наранявания и предпазват най-уязвимите части на стъпалото, които издържат на огромен натиск по време на танцови упражнения.

Общите характеристики на маратонки за танци са разделена подметка, която позволява по-голяма гъвкавост, когато танцьорът се върти на пръстите си, и горни части от платно, мрежа или велур, които се движат свободно с крака в движение. Предимството на тези обувки е, че танцьорите могат да научат сложни процедури, като същевременно предпазват краката си от напрежението и болезнеността, които често се усещат след дълги часове в по-конвенционални обувки.

Повечето обувки от този тип също имат PU междинна подметка, която действа като амортисьор, а повечето маратонки имат повишен ток. Подметките, които не оставят следи, позволяват на танцьорите да носят тези обувки на произволен брой подови повърхности, без да се притесняват за генериране на ожулвания.

Модерните танцови стилове създадоха пазар за маратонки, които могат да се носят на сцената. Джаз, контра денс, хип-хоп, латино и аеробни танци се адаптират добре към тези обувки, тъй като стиловете и цветовете на самите обувки дават на дизайнерите на костюми много възможности. Zumba е друг вид танц с високо въздействие, където допълнителната подкрепа, осигурена от маратонките, би била добре дошла.

Разумно е да се смята, че мажоретки и млади студенти по балет биха използвали танцови маратонки като алтернативи, когато развиват телата си за по-голяма сила и баланс. Училищните продукции и обществените мюзикъли, които включват танцови стъпки, могат да включват маратонки, за да се съчетаят с модерните стилове и вкусове, като същевременно дават на децата и възрастните по-високо ниво на подкрепа за танци.

Capezio, Bloch и Shishi Tianshi са основни марки, които доставят много различни видове маратонки за танци. Универсалността между високи и ниски дизайни, както и цветове и материали позволяват тези специални маратонки да се използват в широк диапазон от обстоятелства. Някои уебсайтове за търговия на дребно смятат тези обувки за „dansneakers“, но те на практика са едно и също нещо.

Други два фактора при носенето на маратонки за танци са и двата проблема, свързани със здравето на краката. Танцьорите понякога изпълняват или тренират боси на пода в класната стая, излагайки се на бактерии и стъпало на атлетите, които са често срещани сред изпълнителите. Много ентусиасти на танци също имат буниони, мазоли, мехури, плантарен фасциит, чукове и невроми, с които трябва да се справят. Възможността за носене на обувки за танци, които лесно се адаптират към опорите на свода и стелките, е добре дошло предимство.

Не допускайте обаче, че един добър чифт обувки за танци ще реши всичките ви проблеми. Професионалните танцьори и чести изпълнители се грижат за краката си, като използват бинтове, ексфолианти за крака, пемза и лосиони, за да ги успокоят, овлажняват и предпазват. Те използват здравия разум, не правят твърде много твърде рано или опитват дълги, трудни процедури без практика и измерен напредък под наблюдение.

Най-вече те осъзнават, че маратонките за танци са само един от многото инструменти, предназначени да помогнат на танцьорите да се представят добре и да останат здрави през цялата си кариера.