By | April 2, 2022

Както джаз обувките, така и танцовите маратонки са много гъвкави стилове на танцови обувки, въпреки че всеки от тях служи за различна цел. Джаз обувките са предназначени предимно за джаз танци, въпреки че са подходящи за много други стилове като рокендрол и модерни, наред с други. Танцовите маратонки също са много гъвкави, но са предназначени да осигурят повече опора на стъпалото. Те също се използват в много стилове, но са особено популярни за брейк танци, хип-хоп и улични танци.

Най-поразителната разлика между джаз обувка и маратонка за танци е външният вид на горната част. Горната част на джаз обувките обикновено е изработена от много еластична кожа, много подобна на типа, използван за направата на меки балетни обувки. Това позволява на обувката да пасне на стъпалото почти като втора кожа, което позволява голяма свобода на движение на крака. Танцовите маратонки имат много по-твърда горна част, която прилича на спортни маратонки, което ги прави особено популярни за градски и улични танци.

Подметката на джаз обувката има много разлики, но също така споделя някои прилики с подметката на маратонки за танци. Повечето джаз обувки се предлагат с пълна подметка или с разделена подметка, докато танцовите маратонки винаги имат разделена подметка. Това е с цел да се предложи на крака повече свобода на движение, като същевременно се предлага адекватна опора. Танцовите маратонки също често имат гладки петна по подметките, за да улеснят въртенето, или прорези в петата, за да улеснят танцьора да повдигне партньора си. От друга страна, подметките и на двата вида обувки за танци предлагат амортизация и не оставят следи.

На пазара има широка гама от джаз обувки и маратонки за танци от много големи танцови марки като Capezio, Bloch и Dance Gear. Някои от най-популярните джаз обувки включват разновидности на кожената разделена подметка, а някои от най-популярните танцови маратонки включват Capezio Web Dansneaker и Bloch Boost Dansneaker.

Ако купувате първия си чифт или ако не сте сигурни какъв размер да изберете, добра идея е да ги монтирате в местен магазин за танци. Въпреки това, ако сте уверени, че знаете какъв размер и стил искате да закупите, тогава ще намерите обувки за танци на много по-конкурентни цени онлайн. Въпреки това, преди да закупите, уверете се, че избраният от вас онлайн търговец на облекло за танци има защитен портал за плащане и справедливи условия, за да сте сигурни, че получавате възможно най-доброто обслужване. Също така е добра идея да проверите и тяхната политика за поверителност, за да проверите дали няма да споделят личните ви данни с никой друг.